French Press ile Evde Mükemmel Kahve Yapımı

French Press ile Evde Mükemmel Kahve Yapımı

French Press, kahve severler için uzun zamandır en sevilen kahve hazırlama yöntemlerindendir. French Press'i kullanmak ise çok kolaydır. Ne elektrikli kahve makinelerine gerek duyulur ne de kağıt filtre kullanan kahve ekipmanlarına. Ayrıca temizliği de bi o kadar kolaydır. French Press'ta bulunan piston süzgeç, filtre kahvelerinde olduğu gibi kahve yağlarını filtrelemediğinden dolayı; kahvenin o müthiş aromasını tam olarak alırsınız.

Şimdi geçelim French Press ile evde mükemmel kahve yapma yönteminin aşamalarına...

1- French Press ile ön hazırlık aşaması:
French Press'te ki kahvenizin daha uzun süre sıcak kalmasını istiyorsanız, French press'i kullanmadan önce sıcak su ile yıkamanızı tavsiye ederiz.
Suyu bir kettle ya da çaydanlık altı yardımıyla kaynatın ve biraz bekletin. Bekletmemizin sebebi; kahve için kullanılan suyun ideal sıcaklık derecesinin 95° olmasındandır. Tabi acele işiniz varsa hemen kullanabilirsiniz.
O halde birinci aşamamızın spotu: French press'i önceden sıcak su ile ısıtın ve suyu kaynatarak 95°' ye getirin.

2- French Press için doğru öğütülmüş kahve seçimi:
French Press için kahve çekirdeklerinin kalın öğütülmüş olması gerekir.
French Press ile yapılan kahvelerin tadı yoğundur. Bunun nedeni; öğütülmüş kaliteli kahve çekirdeklerinin sıcak su ile uzun süre french press içinde temas halinde olmasındandır. Kahvenizdeki o güzel aroma ve nüansı eşit şekilde yakalamak için, kalın bir şekilde öğütülmüş kahve kullanmak önemlidir.
Kalın öğütmek ne demek diyebilirsiniz. Şöyle örnek verelim: deniz tuzunun kalınlığında öğütülmelidir.
Öğütme ile uğraşmak istemiyorsanız hazır öğütülmüş kahveler alabilirsiniz. Örneğin: Jacobs Monarch , Tchibo , Kuru Kahveci Mehmet Efendi... vs alabilirsiniz.
O halde ikinci aşamamızın spotu: doğru öğütülmüş kahve seçimi yapmalıyız.

3- French Press için kahve miktarı ne kadar olmalı?:
Sizin için önerimiz: 1 litre sıcak suya yaklaşık 60 gr (yani 8 yemek kaşığı) kahve kullanmalıyız. Küçük bir hesap yaparsak; 140 ml'lik bir fincan kahveye yaklaşık olarak 13 gr toz kahve gelmiş oluyor. Böylelikle French Press kahvesi, sevdiğiniz yoğun lezzete ve aromaya sahip oluyor.
Hemen küçük bir bilgilendirme yapalım:
1 yemek kaşığı toz kahve yaklaşık 8-9 grama eşit gelmektedir.
1 çay kaşığı toz kahve yaklaşık 3 grama eşit gelmektedir.
O halde üçüncü aşamamızın spotu: kullanacağınız kahve miktarını iyi ayarlayın.

4- French Press ile kahve yapım aşaması:
Kalın olarak öğütülen toz kahveyi french press'in demliğine koyup, hemen ardından sıcak suyun bir kısmını da demliğe ekleyin. Demlikteki kahvenin üzerinde sarı bir köpük oluşana dek, kahveyi bir kaşık yardımıyla karıştırın.
Sonrasında demlikteki işaretlenmiş noktaya kadar sıcak su ile doldurun. Kahvenizi istediğiniz içim sıcaklığına göre 3-4 dk kadar demlendirin. Daha yoğun aromasının çıkması için arada bir - iki kez karıştırın. Daha sonra French press'in demlenme pistonunu yavaşça aşağı doğru itin hepsi bu kadar.

French press kahveniz servise hazır. KahveKafe okurlarına afiyet olsun...


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski