Endonezya'nın Kömürlü Kahvesi: Kopi Joss

Endonezya'nın Kömürlü Kahvesi: Kopi Joss
Endonezyanın Orta Cava bölgesinde bulunan Yogyakarta şehrine has Kopi Joss Kahvesi, cam bir kupa bardak içerisine toz kahve,şeker ve ardından kaynar sıcak su eklenip karıştırıldıktan sonra içerisine kor halindeki odun kömürü atılarak yapılmaktadır.
Kopi Joss kahvesi, seyyar lokantalarda cam su bardakları ve cam kupa bardaklarda servis yapılırken; Yogyakarta kenti'nin ünlü kafe ve restoranlarında ise modern porselen fincanlarda servis yapılmaktadır.
Endonezyalılar, "kopi joss" adı verilen kahveyi içine köz atarak tükettiklerinde bazı sağlık problemlerine de şifa olacağını düşünüyor.
Yokyakarta şehrinde, kafe ve restoranlarda çok sık karşılaşılan ve 50 yıldan fazladır tüketilen bu kahve, servis şekliyle de dikkatleri üzerine çekiyor.
Kahvenin Endonezya genelinde de tüketimi yaygındır. Özellikle akşam saatlerinde işlek cadde ve sokak kenarlarında bulunan seyyar lokantalarda, bir nebze olsun dinlenmek isteyen Endonezyalılar, yemeklerinin ardından kopi joss içerek hem sohbet ediyor hem de günün yorgunluğunu atıyorlar.
Endonezya yerel dilinde "kahve" anlamına gelen "kopi" kelimesiyle, kor halindeki odun kömürünün kahveyle buluşmasından sonra çıkan "joss" sesinin birleşimiyle, bu kahvenin adı "kopi joss" olarak adlandırılmıştır.
Endonezya halkı, akşam saatlerinde yemek yedikten sonra, sohbet ederken çay ve kahve içmeyi seviyor. Farklı bir sunuma sahip olması nedeniyle diğer kahvelere oranla kopi joss, daha çok tercih ediliyor.

Bu kahvenin tercih edilmesinin diğer bir nedeni de; kahvenin, baş ağrısı ve mide şişkinliğine iyi geldiği, ayrıca halk arasında kahvede kullanılan közün, kahvede bulunan kafeini emerek vücuda girişini bloke ettiğini, sindirim sistemini hızlandırdığını ve karbondioksitle birleşerek antibiyotik işlevi gördüğü inanışı yaygındır.
Kopi Joss Evde Nasıl Yapılır? Kopi Joss Tarifi
KahveKafe sitesi olarak sizlere Endonezya'nın bu özel kömürlü kahvesinin tarifini veriyoruz.
Kopi Joss için Gerekli Malzemeler:
- 1 tatlı kaşığı dolusu kahve
- 1 tatlı kaşığı dolusu toz şeker (tercihe bağlı)
- 1 adet doğal odun kömürü közü
- 1 büyük fincan su

Kopi Joss Yapılışı:
Büyük bir kahve fincanının içerisine önce kahveyi üzerine ise toz şekeri ekliyoruz.
Ardından bir cezvede suyu kaynatıyoruz. Kaynayan suyu kahve ve şeker koyduğumuz fincanın içerisine döküyoruz. Ve bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Ardından doğal meşe odunu közümüzü de fincanın içerisine koyuyoruz. Kahvemiz hazır afiyet olsun...

Anavatanı Endonezya olan misk kedisinin, kahve çekirdeklerini yedikten sonra dışkılamasıyla elde edilen Luwak Kahvesi de dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılmaktadır. Luwak Kahvesi yazımızı da okuyabilirsiniz.


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski